2014. június 11., szerda

Lakásmizéria

Az elmúlt pár napban lakásokat nézegettünk. 
A komplexumban, ahol jelenleg is lakunk 2 lakás is kiadó, megnéztük őket. Illetve a környéken is voltunk pár helyen.
A lakáskeresés úgy működik, hogy a neten hirdetik a kiadó lakásokat (90%-ban ügynökségeken keresztül) és ha megtetszik a képen, akkor online lehet jelentkezni "inspection"-re. Ez abból áll, hogy van pár időpont amit meghirdetnek a lakás megtekintésére, odaözönlik a jónép, körbe lehet járni a lakást és ha tetszik, az ingatlanostól lehet kérni egy bérlői formot, amit aztán kitöltve vissza kell juttatni az ügynökségnek. De hogy ne legyen olyan egyszerű a sztori, egy halom papírt be kell nyújtani az ügynökségnek, akik továbbítják ezeket a formmal együtt a tulajnak, aki majd eldönti, hogy kinek adja a kérót. 

Általában az alábbi doksik szükségesek (pontrendszerben működik, 100 pontot kell összeszedni ezekből, különben el sem fogadják a jelentkezést):

1. Jogsi vagy egyéb fényképes igazolvány
2. Aktuális jövedelemigazolás
3. Aktuális bérlői doksi vagy mi a csuda (a lényeg, hogy ebből tudják visszakövetni, hogy az előző bérleményedben rendesen fizetted-e az albi díjat és volt-e veled valami probléma)

És íme, hogy mi hány pontot ér:
Jogsi = 40 pont
Útlevél = 40 pont
Születési anyakönyvi kivonat = 30 pont
Egyéb fényképes igazolvány = 30 pont
Aktuális jövedelemigazolás = 20 pont
Referencia előző gondnoktól = 20 pont
Másik ügynökségtől kapott bérlői "kórtörténet" = 20 pont
Gépjármű regisztrációs tanúsítvány = 10 pont (REGO papír, ha van kocsid)
Bankszámlakivonat / bankkártya = 10 pont
Közüzemi számla (telefon / áram / gáz) = 10 pont
Nyugger igazolvány = 20 pont
Medicare kártya (TB kártya) = 10 pont

(Ügynöksége válogatja amúgy, hogy mi hány pontot ér és hogy ezen kívül kérnek-e még egyéb papírt.)

Az ausztrál jogsinkat még nem tudtuk kiváltani, mert várjuk a magyar fordítását. Sajnos a nemzetközi jogsit nem fogadják el itt Queenslandben mint fordítást (nem is csoda, egy vicc az egész).

Permanent resident vízummal rendelkező személyeknek van lehetősége pár doksit ingyen lefordíttatni a TAFE-nél. 2 évig lehet kihasználni ezt a lehetőséget (onnan indul az időszámítás, hogy beléptél az országba). 
Mi is beadtuk a jogsinkat + 1 adag orvosi doksit fordításra. Egy hátránya van a dolognak: 4-5 hét múlva kapjuk meg csak a fordítást, szóval addig nem tudjuk kiváltani az ausztrál jogsinkat, illetve az albérletre való jelentkezésnél sem tudjuk lobogtatni azt.

Mivel se melónk, sem előző ausztrál bérlői hátterünk nincsen, így picit aggódunk, hogy mennyire kell majd megküzdeni a kinézett lakásért. Van 1-2 befutó jelenleg is, de elsőre szinte bármelyik jó lenne. 

Otthon általában 1 éves bérlői szerződést szoktak aláíratni a tulajok, itt fél év a minimum. Ami jó is lehet, meg rossz is. 
Jó a bérlői oldalról, mert ha mégsem tetszik a kecó, akkor csak fél évig kell kihúzni benne és lehet másikat keresni. Rossz viszont akkor lehet, ha a tulaj nincs megelégedve veled és kibaszarint 6 hónap után. Ez olyankor fordulhat elő, ha nem fizeted a lakbért rendesen vagy állat módjára élsz és zavarod a szomszédokat vagy kárt teszel a bérleményben.

8 megjegyzés:

  1. Az is elég meggyőző tud lenni, ha néhány hónapot előre kifizettek, ha tudtok. Mmint jelzitek az ügynöknek, hogy ha megkapjátok, akkor előre tudtok fizetni 3-4-5-6-x hónapot, egy próbát megér :) Sajnálom a jogsit, hogy szemétkednek vele, nekünk SA-ban jó volt a nemzetközi. Próbáljátok meg egy kisebb okmányirodában, hátha ott elfogadják, velünk így volt. Andriséval a központiba mentünk, pampogtak is, hogy nem bírja értelmezni a nemzetközi jogsit, de végül elfogadta, az enyémmel egy kicsibe mentünk a külvárosban, csak a magyar jogsit kérte, nem is értette mit akarok a nemzetközivel, mikor tudja értelmezni a magyar jogsit is :) Még egy trükk, amit olvastam, én nem próbáltam, hogy simán azt kell mondani, hogy egy másik magyar ismerősödnek elfogadták a nemzetközit :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet, megpróbáljuk a kisebb okmányirodát holnap, aztán ha nem sikerül, akkor még várunk. Lehet, hogy bevetjük ezt a trükköt, amit írtál. Szólok, ha sikerült. :)

      Törlés
  2. Majd egy gmaps linket beszurhatsz h hol vagytok most uccaházszámm
    hajrá Nyunyák

    megjegyzem salgótarjánban már kivehettetek volna egy lakást , ott nincs ez a hype :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Basztikuli, hogy ez nekünk miért nem jutott az eszünkbe? :D Szólok is Tominak, hogy akkor irány 'Tarján, mit szaraxunk itt... :)

      Törlés
  3. BKV-bérletért nem jár pont? ;)

    VálaszTörlés
  4. A Brisbane-i Közlekedési Társaságra gondolsz? :D :D

    VálaszTörlés
  5. Nyomuljatok keményen, hogy ez a nemzetközi jogsi és a világ száz akárhány országában elfogadják. Mi az, hogy itt meg nem?? Akadjál ki és legyetek meggyőző! :) Szerintem az jó tipp tényleg, hogy belengeted, hogy ki tudod fizetni a kecót 4-6 hónapra előre, mert akkor utána már könnyebb lesz, addig is pecóztok valahol.

    VálaszTörlés
  6. szeretném idézni Gandalf barátunk... " fussatok Bolondok!!!"

    http://www.youtube.com/watch?v=Wynx1ukwdVA

    VálaszTörlés